AVENTURA de cunoaştere şi învăţare Erasmus+ a programului de mobilitate în Grecia

Distribuiti acest articol

În perioada 6 – 13 august 2022, cei 10 elevi, beneficiarii direcți ai proiectului Erasmus+ “MyWaY to a Career in European Hospitality” au pornit alături de echipa Fundației pentru Educație și Vocație în programul de mobilitate cu destinația Riviera Olympus.

A fost o aventură a cunoașterii, a învățării și a descoperirii industriei ospitaliere din țara elenă. Partenerii noștri de la Euro Education Services au gândit un program interactiv, cu o serie de activități și întâlniri în care liceenii au avut avea posibilitatea de a cunoaște experți greci, de a înțelege fluxul de funcționare și organizare din unități de cazare și chiar “au trecut la treabă” pentru a lua pulsul la “firul ierbii” din culisele acestui domeniu. Le-am fost alături acestor tineri cu convingerea că experiența acestui program va fi un mare plus pentru viitorul lor profesional.

Sâmbătă, 6 august, seara târziu, echipa Fundației pentru Educație și Vocație pornea alături de cei 10 adolescenţi  într-un zbor cu avionul care avea destinația Thessaloniki, Grecia. După un zbor de o oră și jumătate am ajuns în țara elenă, unde am fost așteptați cu multă căldură și la propriu și la figurat de gazda noastră, Luiza Dimitriou, reprezentantul partenerului proiectului, Euro Education Services. După un alt drum de o oră și jumătate, dar de data aceasta cu autocarul am ajuns la hotelul care ne-a găzduit timp de 5 zile, Akti Mousson, din stațiunea Paralia Katerinis.

În cea de-a doua zi a programului de mobilitate în Grecia, elevii s-au întâlnit, în barul hotelului AKTI MUSSON, cu Luiza Dimitriou și Thanos Dimitriou, reprezentanții Euro Education Services. A fost o discuție informală în care adolescenții s-au prezentat și și-au exprimat părerea despre participarea la acest proiect, dar, mai ales, au avut posibilitatea să afle care sunt provocările unui început profesional în acest domeniu, care sunt oportunitățile de a avea un job în zona ospitalității și care sunt trendurile din acest moment pentru una dintre cele mai frumoase industrii în care un tânăr poate activa și își poate construi o carieră. A urmat o excursie la Muntele Olimp la Mănăstirea Sf Dionisie al Olimpului din Litochoro, dar și o drumeție prin canionul Enipeas în care ne-am bucurat de frumusețea peisajelor montane, dar am aflat și o serie de curiozități despre zeii greci ai Olimpului.

Întâlniri la diferite unităţi de cazare

În a treia zi, cei 10 tineri au aflat mai multe detalii despre cum funcționează și sunt organizate diferite structuri de cazare, dar și o agenție de turism. Autocarul a pornit dis-de-dimineață cu direcția Leptokarya, o stațiune situată la poalele Muntelui Olimp, în Golful Salonic, parte a regiunii Macedonia, a cărui capitală este Katerini. Prima locație din Leptokarya a fost Aparthotel Balkan. Aici, gazda noastră, Dora Dimitriou, ne-a așteptat pe terasa locației și le-a povestit adolescenților cum este organizată activitatea de cazare într-un spațiu care beneficiază de camere duble, triple și chiar cvadruple, preferat mai ales de turiștii dornici de o vacanță în care să aibă confortul propriu al pregătirii mesei – având zone de chicinete în cameră – sau al relaxării la piscina interioară. Nu am plecat fără un tur al locației și fără o poză cu zâmbete largi lângă piscină. Următoarea oprire a fost Tramp Travel Holidays International. Am vizitat sediul din Leptokarya a agenției de turism grecești, care organizează excursii opționale la principalele puncte turistice din zonă, dar asigură și servicii turistice pentru cei din stațiune. Cum este organizată o agenție de turism? Care este rolul unui agent de turism? De ce turiștii preferă să lucreze cu o agenție de turism? Au fost doar câteva din întrebările care și-au găsit răspuns pentru tinerii noștri, unii dintre ei cochetând cu ideea de a-și desfășura activitatea ca agent sau ghid turistic. O nouă oprire, o nouă locație: hotel Poseidon Palace, o structură de cazare de patru stele. Aici, liceenii au avut posibilitatea să afle cum este organizată o asemenea activitate și care sunt provocările ca cei care stau aici să aibă parte de o vacanță de vis. A urmat o plimbare în Paleos Panteleimonas, oraș care ne-a cucerit prin istoria sa și prin pitorescul priveliștilor. Ultima oprire a zilei a fost la Camping Heraklia din Neos Panteleimonas, o structură de cazare preferată de turiștii dornici de o vacanță wild&free. Gazda noastră de aici, Antonios Tziovaras, ne-a explicat cum este organizată activitatea și cum o asemenea locație reușește să convingă din ce în ce mai mulți turiști să își petreacă concediul de vară la cort sau la rulotă.

Cu nerăbdare, cu bună dispoziție și cu poftă a început aventura cunoașterii din cea de-a patra zi, în care   elevii de la liceele din Ilfov, s-au bucurat de o vizită la Meteora – al doilea cel mai important grup de mănăstiri al Greciei,  după Muntele Athos care face parte din patrimoniul UNESCO încă din 1988, un punct important pe harta culturală a țării elene. Partenerul proiectului nostru, Euro Education Services, a gândit o excursie tematică culturală inedită în care liceenii au avut o experiență unică atât din perspectiva unui turist, dar și a unui viitor ghid turistic care ar putea însoți un grup în această destinație. Prima oprire a zilei a fost la Centrul de informare turistică din Kalambaka. Aici am fost întâmpinați de reprezentanți ai autorităților locale a orașului, domnul Vajos Koutis – manager departament de dezvoltare Primăria Kalambaka și domnul Spiros Nikologiannis – consultant în sectorul turistic din cadrul primăriei. Cei doi au povestit adolescenților despre cum este organizat și cum funcționează un centru turistic în acest oraș, dar și despre activitatea și atracțiile turistice de care se bucură cei care aleg această destinație, indiferent de sezon. Cum funcționează un boutique hotel și care au fost provocările din perioada pandemică pentru o asemenea structură de cazare le-am aflat prin vizita la Hotel Adrachti, unde domnul Thanasis Koutis, un om cu multă experiență în acest domeniu de activitate, le-a împărtășit liceenilor din culisele unui asemenea business. Momentul culminant și așteptat a fost vizita la mănăstirea Varlaam de la Meteora, unde ghidul care a însoțit grupul a făcut o expunere atractivă despre istoria creștinismului ortodox pe teritoriul Greciei, dar și o prezentare a acestei destinații atât de frecventată de turiști din toată lumea. Cu toții am fost impresionați de peisajul spectaculos oferit de formațiunile stâncoase pe ale căror vârfuri au fost construite de-a lungul secolelor mai multe mănăstiri. După masa de prânz ne-am oprit la atelierul de icoane bizantine de la Zervopoulos, unde ne-a fost explicată și prezentată tehnica de lucru cu foița de aur a icoanelor, folosită în această locație, souvenir-uri căutate și apreciate de către turiști.

Cum să oferi turiştilor experienţe memorabile în croaziere pe Marea Egee

Cea de-a cincea zi a programului de mobilitate în Grecia, a fost una caracterizată prin superlative: cea mai lungă și cea mai spectaculoasă.  Grupul celor 10 liceeni a pornit dis-de-dimineață cu autocarul cu destinația portul Achillion, unde ne-am îmbarcat pe vaporul Captain Kostas, operat de compania Elisabet Cruises, spre direcția Insula Skiathos. A fost o croazieră spectaculoasă pe Marea Egee în care ne-am bucurat de priveliștea minunată, dar am dat și tonul distracției animând atmosfera susținută de echipaj. După o oră, ne-am oprit pe plaja Koukounaries, una dintre cele mai frumoase din Grecia, decorată cu Blue Flag. Punctul de atracție al zilei a fost orașul Skiathos! După un tur al zonei în care am aflat istoria uneia dintre locațiile în care s-a filmat musicalul Mamma Mia, am urcat la Biserica Sf Nicolae de unde am putut admira panorama orașului vechi și nou.

Prima oprire din cea de-a şasea zi a fost portul Platamos, oraş din Sudul Greciei, unde ne-am îmbarcat şi am pornit într-o plimbare cu barca pe coasta Rivierei Olimpice a Mării Egee. A fost o excursie de 2 ore pusă la dispoziţie de cei de la Ziggo Watersports în care am admirat peisajul de vis al plajelor  staţiunilor, ne-am bucurat de Soare şi chiar de scufundări de pe barcă. La întoarcere am avut o scurtă discuţie cu cei care asigură asemenea plimbări cu barca pentru turiştii interesaţi de acest gen de aventură, iar adolescenţii au adresat o serie de întrebări fiind curioşi să afle care este profilul celor care preferă plimbările cu barca şi cum sunt ele organizate astfel încât să le fie asigurat confortul, divertismentul, dar şi o experienţă de neuitat clienţilor. Ne-am îndreptat spre Hotelul Sun Beach Platamon. Situat pe plaja Platamonas, acest hotel de 3 stele are o grădină de 10.000 m² și acces direct la o plajă de nisip. Hotelul oferă o terasă la soare cu o piscină cu vedere la renumitul Castel Platamon. O locaţie cochetă, de familie, unde adolescenţii au văzut cum este organizat un flux permanent pentru relaxarea turiştilor de la amenajarea spaţiilor pentru masă, menţinerea unor camere la standarde ridicate de confort şi atenţie la detaliile din zonele de petrecere a timpului liber – piscină, plaja amenajată. Şi aici, gazdele noastre au avut amabilitatea să ne răspundă la întrebări şi să ne facă un tur al locaţiei. Ultima oprire a zilei a fost într-un spaţiu cu adevărat inedit, o cafenea amenajată într-un tunel al unei căi ferate dezafectate, Gallaria Cafe-Bar din zona de coastă Neos Panteleimonas, Pieria, fiind considerată un „monument”, un exemplu caracteristic al arhitecturii industriale moderne.🔝 Aici, liceenii au aflat mai multe informaţii despre dinamica unui asemenea model de afecere şi cât de important este personalul de la bar pentru profitabilitatea business-ului.

Discuţii cu autorităţile din Katerini

În cea de-a şaptea zi a programului de mobilitate în Grecia a proiectului Erasmus+ „MyWaY to a Career in European Hospotality“, cei 10 adolescenţi din liceele ilfovene au fost invitaţi la Primăria din Katerini, unde s-au întâlnit cu reprezentantul autorităţilor locale al Departamentului de Turism. Au avut loc discuţii despre cum este promovată regiunea Pieria turiştilor ca şi destinaţie de vacanţă, fie pentru sezonul rece, fie pentru cel cald. De asemenea, le-au fost prezentate oportunităţile pentru o viitoare carieră în turism şi care sunt provocările municipalității în promovarea regiunii în rândul celor care îşi doresc o vacanţă în Grecia, în această zonă. A fost o întâlnire interactivă cu o serie de întrebări venite din partea elevilor curioşi să afle cât mai multe detalii.

Seara a adus momente cu adevărat emoţionante deoarece a fost cea în care liceenii au primit diplome prin care le-a fost recunoscută participarea la acest program de mobilitate în ţara elenă şi şi-au exprimat punctul de vedere despre ce a însemnat pentru ei experienţa unui proiect Erasmus+. Au participat prof. Daniela Vasilescu, Preşedintele Fundaţiei pentru Educaţie şi Vocaţie şi reprezentanţii Euro Education Services, Luiza Dimitriou şi Thanos Dimitriou, cărora le mulţumim pentru o săptămână în care aceşti tineri au avut posibilitatea de a descoperi locuri minunate din Grecia, au trăit experienţe unice şi mai ales şi-au conturat nişte opţiuni pentru o viitoare carieră în industria ospitalieră.

Aventura în Grecia s-a terminat, dar au rămas amintiri şi prieteni pentru o viaţă. Dragilor, duceţi mai departe povestea experienţei Erasmus+ şi încurajați-vă colegii să facă parte din aceste proiecte care le vor dezvolta personalitatea, le vor deschide noi orizonturi de cunoaştere şi îi va forma ca cetăţeni activi ai comunităţilor din care fac parte!

Cu siguranță a fost un program în care beneficiarii proiectului au pus cunoștințe valoroase în bagajul propriu care îi va ajuta să ia cea mai bună decizie pentru a activa într-o anumită zonă a industriei ospitalității.