„Ce reprezintă succesul pentru tine?“ a fost întrebarea lansată de echipa Fundaţiei pentru Educaţie şi Vocaţie elevilor de liceu de la diferite instituţii de învăţământ din Suceava şi Fălticeni.
Liceeni de la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni și Colegiul ”Vasile Lovinescu” Fălticeni ne-au oferit răspunsuri valoroase şi inspiraţionale care au evidențiat o gamă largă de valori, aspirații și idealuri care conturează generația actuală.
Întrebarea adresată de Fundația pentru Educație și Vocație a scos la iveală o paletă largă de percepții asupra succesului, reflectând complexitatea și diversitatea gândirii adolescenților de astăzi. De la realizări academice și fericire personală, la impact social și integritate morală, definițiile succesului variază, dar toate au în comun dorința de a trăi o viață împlinită și de a face o diferență în lume. Aceste perspective oferă o imagine clară asupra valorilor și aspirațiilor generației tinere, indicând direcția în care se îndreaptă societatea noastră.
„Succesul? Probabil dacă ar trebui să-l definesc în doar trei cuvinte acelea ar fi: dorință, muncă și perseverență. Pentru unii dintre noi, succesul poate reprezenta atingerea unui ideal, îndeplinirea unui vis sau doar stabilitate financiară. Consider, însă, că succesul nu este doar un efect, ci și întregul drum pe care îl parcurgem cu sudoare atunci când ne dorim să reușim într-un anumit domeniu sau proiect și limitele pe care le depășim vrând să demonstrăm propriei persoane de ceea ce suntem capabili. Înfrângerile, gândurile negative, neîncrederea din partea celorlalți sunt doar mici obstacole, care ar trebui să ne motiveze, nu să ne conducă spre abandonarea aspirațiilor. Deși mă aflu abia în clasa a IX-a, mediul liceal și provocările adolescenței m-au învățat că trebuie să muncesc din greu, să nu renunț la ceea ce-mi doresc cu adevărat și să-mi urmez sufletul. De asemenea, am conștientizat că nu obținerea unui premiu mă declară câștigătoare, ci experiențele trăite și curajul de a încerca lucruri noi. Pentru mine succesul înseamnă atât obținerea rezultatului visat, cât și tot parcursul și procesul urmat, în ciuda dificultăților apărute“, ne-a spus Amalia Elena Acasandrei, elevă în clasa a IX-a la Colegiul National “Nicu Gane” Falticeni, Suceava.
La rândul lui, Mihai Iustin Croitoru, elev la acelaşi liceu şi tot în clasa a IX-a precizează că succesul este o simfonie cu note din ambiție, armonie și perseverență, în care fiecare pas înainte este o culminare a pasiunii și a muncii grele, iar vârfurile atinse sunt culorile unei pânze infinit de bogate, pictate cu visurile noastre împlinite.
„Pentru mine succesul are ca definiţie trei termeni: pasiune, voință și perseverență. În viață trebuie să te dai cu capul de multe uși pentru a o deschide pe cea potrivită pentru viitorul tău, important este să nu te dai niciodată bătut și să ți dorești cu adevărat să ajungi la cheia succesului, chiar dacă eșecurile și riscurile vor fi foarte multe, în final îți vei da seama ca nimic nu a fost făcut în zadar“, menţionează Anastasia Brajinca, clasa a X-a, Colegiul National “Nicu Gane” Falticeni, Suceava.
Nicol-Mihaela Tudurachi, elevă în clasa a XI-a vede „succesul ca un design bine executat: echilibrat, cu impact vizual și memorabil. E despre a crea ceva ce rezonează cu oamenii și le aduce bucurie, la fel cum un poster iconic sau o identitate de brand bine gândită face. Succesul este atunci când ideile mele prind viață și inspiră. E un mix între a fi recunoscut pentru stilul unic și a avea libertatea de a explora noi teritorii creative. Succesul e să mă trezesc entuziasmat pentru fiecare proiect nou și să știu că munca mea lasă o amprentă pozitivă“.
„Pentru mine, succesul înseamnă mai mult decât doar realizări materiale sau recunoaștere externă. Este o combinație de satisfacție interioară, împlinire personală și conexiuni autentice cu ceilalți. Este să te simți împlinit și fericit cu ceea ce faci, să ai scopuri și valori pe care le urmezi cu pasiune și determinare. De asemenea, succesul implică și capacitatea de a învăța din eșecuri, de a crește și de a evolua într-un mod care să aducă îmbunătățiri atât pentru tine, cât și pentru cei din jurul tău. Este un echilibru între realizările personale și relațiile sănătoase, iar atunci când aceste aspecte se îmbină armonios, simți că ai atins adevăratul succes în viață“, este de părere Miruna Romanescu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Petru Rareș“ Suceava.
Claudiu Bilauca, un licean din clasa a IX-a de la Liceul cu Program Sportiv din Suceava spune că definiția succesului poate varia în funcţie de perspectiva fiecărui individ. Succesul poate însemna să faci mereu tot ce poți. Dacă te străduieşti la maximum în tot ceea ce faci, chiar dacă nu obții rezultate extraordinare, ar trebui să te simți mândru de eforturile tale.
Pentru Marcela Alisia Roșu, elevă în clasa a IX-a la Colegiul „Vasile Lovinescu“ Suceava, „succesul înseamnă încredere în propria persoană, încrederea în cei ce îți sunt aproape, ambiția de a-ți urma visele, creşterea pasiunilor. Puterea și independența în acest proces trebuie sa fie cele mai importante caracteristici. Iar aici se întâlnesc responsabilitatea și respectul faţă de sine“.
„Succesul este o experiență personală și poate varia în funcție de ceea ce îți dorești și de valorile tale. Pentru unii, succesul poate însemna realizarea profesională sau financiară, pentru alții poate însemna fericirea în relațiile personale sau sănătatea bună. Pentru mine, succesul are o definiție controversată dar în mare, consider ca realizarea profesională este cea mai importantă“, ne-a scris Claudia Săndulescu, clasa a IX-a la Colegiul Național „Spiru Haret“ Suceava.
Răspunsurile oferite de elevii de liceu la întrebarea „Ce înseamnă succesul pentru tine?“ adresată de FEDEVO evidențiază un lucru clar: succesul este un concept profund personal și diversificat. Pentru tinerii de astăzi, succesul este măsurat printr-o multitudine de factori care includ fericirea personală, echilibrul între viața profesională și cea personală, impactul pozitiv asupra comunității și integritatea morală.