Concursul “Exercițiul de antreprenoriat” a vizat aspecte de învăţare experienţială şi participativă și a reprezentat o provocare pentru generația Z de a se implica în mod practic alături de echipe de profesioniști. Proiectul își propune să dezvolte creativitatea, imaginația și spiritul de inițiativă al participanților. Provocarea lansată către liceeni a fost să încerce să creeze Kitul Educațional nr. 3 al brandului românesc Plicul Creativ. Rezultatele au fost lăudabile, iar trei dintre echipe au câștigat premii oferite de partenerii noștri, cărora le mulțumim și pe această cale: Bookland, MP Kids Academy, Destiny Park, Maison des Crepes, Matemanie+.
Premiul pentru CEL MAI CREATIV PRODUS a fost acordat echipei formate din Stăncescu Laura – 16 ani și Serban-Pârâu Cozia – 15 ani, eleve la Colegiul Național “Matei Basarab”, cu tema proiectului: “Mediul polar, o lume fascinantă”.
„Produsul nostru a pornit de la ideea protejării mediului polar și avut ca scop crearea unor activități distractive pentru copii care sa le ofere, totodată, informații despre acest mediu, dar să le și prezinte modalități simple prin care îl pot ajuta. Activitățile propuse de noi vizează creativitatea, abilitățile plastice, concentrarea și, nu în ultimul rând, lucrul în echipă. Prima activitate este un joc de societate care se desfășoară la Polul Nord. Se joacă în echipă, ceea ce îl face potrivit pentru mai mulți copii. Cea de-a doua activitate este un carnețel cu moduri amuzante de a proteja mediul, o rubrică Știați că? despre mediul polar, dar și informații despre animalele care se găsesc acolo. Pentru a treia activitate, copiii sunt provocați să creeze mai multe animale polare prin tehnica origami, urmând instrucțiunile, dar și modelele atașate. De asemenea, tot în cadrul acestei provocări, vor găsi un desen pe numere, pe care îl vor colora.”
„Când am ales să ne implicăm în acest proiect, nu știam că prietenia noastră va deveni și mai frumoasă, că vom descoperi și colabora cu oameni care să ne ghideze, sau că va fi atât de distractiv să creăm un produs pentru copii. Ne-a plăcut să punem în aplicare ideile noastre, să le transformăm într-un set de activități care să îi ajute pe copii să înțeleagă importanța vitală a protejării mediului. Am încercat să includem activități care să dezvolte atât creativitatea, atenția, capacitatea de a lucra în echipă, dar să fie și distractive. Creând activitățile, am ajuns și noi să ne dezvoltăm aceste abilități. Proiectul “Exercițiu de antreprenoriat” ne-a adus mai multe decât am crezut, ne-am bucurat să lucrăm împreună, să fim atente la detalii, să dezbatem ideile și să le alegem pe cele care ni s-au părut cele mai bune și suntem recunoscătoare pentru toate acestea”, au precizat Laura și Cozia.
Premiul pentru CEA MAI ORIGINALĂ POVESTE a fost acordat echipei formate din Mitu Gabriela Camelia – 17 ani, elevă la Colegiul Național “Spiru Haret” și Mitu Andrei Florin – 12 ani, elev la Școala Gimnazială nr. 1, Ciorogârla, cu tema proiectului: “România, țara mea”.
“Tematica Plicului Creativ pe care am ales-o este despre România – tradiții, obiceiuri, cultură. Ne-am gândit să avem pe cutie harta României cu regiunile țării. Copiii vor găsi în interior 3 activități prin care pot cunoaște mai bine țara noastră. Prima activitate constă într-o piesă de teatru, cea de-a doua activitate va fi un puzzle pe care copiii trebuie să îl asambleze și să îl coloreze, iar cea de-a treia activitate este un joc. Lucrăm atent la detalii, să fie cât mai interesante pentru copii”, au spus Camelia și Andrei.
Pentru cei doi frați, acest proiect a reprezentat una dintre provocările vacanței de vară, însă a fost o mare bucurie să realizeze un produs cu propriile idei.
“S-au gândit mult la tema pe care să o propună și ce să ofere astfel încât să fie un produs atractiv pentru ceilalți copii. Nu i-au neglijat nici pe micuții care sunt plecați cu părinții în alte țări și au luat în considerare ce le-ar aduce acestora aminte de România. Au participat la sesiuni de Q&A cu echipa noastră, au încercat câteva variante de activități și au îmbunătățit produsul care a ajuns aproape în forma finală, a precizat Diana Udrea – cofondator Plicul Creativ, care i-a mentorat pe parcursul proiectului.
Premiul pentru CELE MAI FRUMOASE DESENE a fost acordat lui Niță Năstase Emil Andrei – 8 ani, elev la Școala Gimnazială nr. 307, București, cu tema “Fotbalul, pasiunea mea”.
La numai 8 ani, Emil a realizat două jocuri și o carte și speră ca produsul lui să fie o bucurie pentru toți copiii care iubesc sportul.
“Eu m-am gândit chiar să creez și să pun în Plicul Creativ trei jocuri, dar, discutând cu mama am decis să avem și o carte interactivă. Primul joc este chiar stadionul de fotbal și am explicat cum să-l decoreze copiii: hârtie verde pentru gazon, carton în formă subțire pentru porți, abțibilduri pentru reclame și jucătorii să fie colorați și lipiți pe capace de plastic. Cel de-al doilea joc este un labirint pe terenul de fotbal, iar bila trebuie să intre în poartă. Am propus pentru a treia activitate o carte, este ca un ghid de descoperire a acestui sport atât de îndrăgit de noi toți, copiii vor face cunoștință cu idolii lor și chiar vor avea provocarea de a-și testa cunoștințele.”