În această perioadă, Fundaţia pentru Educaţie şi Vocaţie desfăşoară două proiecte în care adolescenţii se pot înscrie prin redactarea unei scrisori de motivaţie, în care trebuie să convingă de ce ar trebui să fie unul din beneficiarii etapelor de implementare. Cu siguranţă că de-a lungul timpului, aceştia au fost puşi în situaţia de a mai scrie acest tip de scrisoare prin care pot lua parte la diferite programe, proiecte sau activităţi. Ne dorim să îi sprijinim şi să îi susţinem, iar scrisoarea să fie una de succes.
Înainte de a începe să scrii, află mai multe despre proiect şi despre organizaţia care îl desfăşoară. Uită-te pe site-ul fundaţiei/asociaţiei/companiei şi află mai multe detalii despre activitatea în general, dar şi informaţii detaliate despre scopul şi obiectivele proiectului pentru care vrei să aplici. Depune o muncă de documentare dincolo de cea prin care citeşti ce trebuie să faci în acel proiect. Faptul că vei ajunge să cunoşti mai bine organizaţia te poate ajuta, de asemenea, să decizi care ar fi tonul cel mai potrivit pe care să-l foloseşti în scrisoarea ta de motivaţie.
În mod tipic, unii dintre tineri îşi încep scrisoarea scriind exclusiv despre ei, cu o frază de genul «Aplic pentru proiectul X, pe care l-am văzut în locul Y». Asta înseamnă text irosit. Mai bine începe cu o frază puternică, cu rol de „cârlig” menit să atragă atenţia. Poţi începe scrisoarea de motivaţie cu ideea principală: de ce este proiectul atrăgător şi palpitant pentru tine şi de ce eşti potrivit să faci parte din el. Spune ceva direct şi dinamic, cum ar fi «înainte de a citi mai departe, permiteţi-mi să vă atrag atenţia cu două dintre motivele pentru care aş vrea să fac parte din acest proiect”.
Scoate-ţi în evidenţă valoarea personală! Inspirându-te din documentarea pe care ai făcut-o înainte de redactarea scrisorii de motivaţie, arată că ştii bine ce îşi propune acel proiect şi cunoşti care este rolul tău in proiect. Apoi vorbeşte despre felul în care experienţa ta te-a „echipat” cu abilităţile şi cunoştinţele necesare pentru a face parte din proiect. Poţi oferi mai multe detalii despre diferite activităţi extracurriculare în care ai fost implicat în ultimii ani, ce ai învăţat şi mai ales care a fost contribuţia ta în acest gen de acţiuni.
Asigură-te că transmiţi în mod clar motivul pentru care îţi doreşti să aplici în proiect. Locurile sunt limitate, aşa că şi alţi colegi de-ai tăi de generaţie îşi vor dori un loc în acel proiect. Echipa care va citi această scrisoare de motivaţie preferă pe cineva care îşi doreşte foarte mult să participe. Entuziasmul transmite faptul că ai personalitate. În acelaşi timp, nu exagera cu flatarea sau nu spune vreun lucru pe care ştii, în sinea ta, că nu îl crezi. Autenticitatea este esenţială. Nu vrei să pari un adolescent exuberant. Fii profesionist şi matur chiar şi la această vârstă.
Asigură-te că scrisoarea ta respectă maximum de cuvinte care este menţionat în aplicaţie. Respectarea acestui criteriu este important, pentru că arată că eşti organizat în prezentarea detaliilor şi reuşeşti să transmiţi mesajul important într-un anumit spaţiu de exprimare.
Să sumarizăm:
Partea cea mai importantă a scrisorii de motivaţie, deoarece în cel mult două paragrafe trebuie să îl convingi pe cel care o citeşte că tu eşti potrivit pentru programul la care aplici, să îi stârneşti curiozitatea să îşi dorească să te cunoască.
• În primul paragraf din scrisoarea de motivatie explică de ce eşti interesat de programul şi domeniul respectiv şi de ce îţi doreşti să faci parte din acel proiect.
• În cel de-al doilea paragraf realizează un rezumat al competenţelor tale şi explică cum acestea te pot ajuta să excelezi în cadrul proiectului. De asemenea, nu uita să corelezi abilităţile tale cu cerinţele pe care organizaţia le are de la candidaţi.
• În ultimul paragraf formulează concluziile şi nu uita să mulţumeşti destinatarului.
Să redactezi o scrisoare de motivaţie poate părea dificil, dar nu imposibil. Gândeşte scrisoarea ca o modalitate prin care te poţi caracteriza şi promova cât mai bine astfel încât membrii echipei de proiect să considere că tu eşti candidatul pe care ei îl caută.
Acum ştii, aşa că îţi dorim SUCCES!