Una din activităţile programului MyWaY este o sesiunea de mentorat cu un business coach. Adolescenţii au nevoie un mentor pentru a-i susține atunci când se confruntă cu nelămuriri, când nu știu încotro să o apuce, când au nevoie de organizare, de planuri de carieră și de viață.
De exemplu, dacă un licean îşi dorește să exceleze în domeniul IT, poate crea o legătură cu o persoană care deja lucrează la una dintre cele mai mari companii de IT din lume. Astfel, în urma discuțiilor pe care le poate avea îşi dă seama prin ce modalitate poți să ajungi mai ușor acolo unde îți dorești. De cele mai multe ori mentoratul este focusat pe un domeniu și pe dezvoltarea profesională.
Dar ce este activitatea de mentorat?
Activitatea de mentorat este definită drept o interacțiune complexă dintre un mentor (i.e., o persoană cu o experiență vastă în domeniul vizat) și un stagiar (i.e., persoană cu mai puțină experiență care este îndrumată și beneficiază de această interacțiune, un elev). Mai mult, mentoratul include o relație de încredere reciprocă, în cadrul căreia mentorul identifică și depune eforturi pentru îndeplinirea potențialului elevului mentorat și oferă sprijin în atingerea obiectivelor sale de dezvoltare.
Printre cele mai comune tipuri de relații de mentorat care iau naștere natural pot fi incluse: mentoratul clasic (relația unu-la-unu între un adult experimentat și o persoană tânără), între persoană și echipă (un grup de tineri primesc sprijin și sfaturi de la o persoană experimentată), sau între prieteni și colegi (oferă o „plasă de siguranță” și sprijin reciproc). De asemenea, relațiile de mentorat pot fi formale (recunoscute de un cadru instituțional) sau informale (formate natural pentru atingerea unor obiective pe termen lung), de termen scurt sau lung, planificate sau spontane.
Pe lângă ghidarea pe drumul către un domeniu de interes, mentorii vor transmite importanța și valorile acestei activități. Astfel, tinerii vor înțelege importanța ghidării primite în demersurile lor și vor deveni modele de urmat pentru alți colegi din generația lor care capătă încredere că se poate da viață planurilor și pasiunilor lor.
Activitatea de mentorat conduce la integrarea adolescenților în sistemul de învățământ superior și pe piața muncii, care poate fi o tranziție dificilă, dar care poate fi depășită dacă primesc sprijin prețios. Mentoratul este o resursă care face cu siguranță diferența în dezvoltarea unui tânăr, fie că își dorește să devină antreprenor sau să își continue studiile și să-și paveze drumul către o carieră în cadrul unei companii. În cadrul sesiunilor de mentorat, tinerii se bucură de sfaturile și ajutorul celor cu experiență și își iau răgazul de a reflecta la experiențele trecute și îi ajută să fie mai atenți la nevoile și dorințele lor
Adolescenții care participă la sesiuni de mentorat sunt dornici de schimbare, dornici să învețe mai multe și să găsească cele mai bune căi care le vor facilita o viață mai bună când vor fi adulți. Ideea de a avea pe cineva alături, care să le fie model în această etapă importantă din viaţa lor, pe cineva care să-i încurajeze să se dezvolte, este atât de firească și necesară.
Printre principalele obiective ale programelor de mentorat se remarcă dezvoltarea abilităților socio-emoționale și cognitive, precum și a identității de sine. În acest sens, mentorii au capacitatea de a facilita percepțiile persoanelor mentorate privind sprijinul social și relațiile interumane, acestea din urmă deprinzând abilități superioare de reglare emoțională și coping adaptativ. De asemenea, mentorii contribuie prin impulsionarea proceselor cognitive prin stimulare intelectuală, precum și prin promovarea unor modele de rol esențiale pentru conturarea identității de sine. În general, impactul programelor de mentorat variază în funcție de modul în care a fost implementat.