Experți români și străini au povestit adolescenților despre „culisele” industriei ospitalității

de | mai 27, 2022 | Erasmus, Noutati

Distribuiti acest articol

Prima activitate a proiectului Erasmus+ ”MyWaY to a Career in European Hospitality” a constat în Workshop-ul “Why to choose a Career in European Hospitality” la care au participat 30 de elevi, beneficiarii direcți, din clasele a X-a și a XI-a de la liceele din Jud. Ilfov. Evenimentul a fost găzduit de Universitatea Spiru Haret, partenerul Fundației pentru Educație și Vocație în programul MyWaY.

Workshop-ul a reunit experți români și internaționali din domeniul ospitalității care au împărtășit din vasta lor experiență și au povestit despre avantajele și provocările acestui domeniu, despre succes, despre motivele pentru care tinerii pot alege această meserie.

Lumea ospitalitatii “este despre oameni”, o lume care oferă acces la creativitate, o rampă de lansare către o altă carieră în alte industrii.

În deschiderea evenimentului, Daniela Vasilescu, Președinta Fundației pentru Educație și Vocație, s-a adresat tinerilor, părinților, cadrelor didactice și invitaților, subliniind importanța acestei reuniuni care aduce experți europeni și români, practicieni, oameni de succes care împărtășesc modele de bune practici printr-un dialog deschis cu tânăra generație.

Invitații speciali ai evenimentului care au sprijinit această inițiativă și care s-au alăturat cu mare deschidere workshop-ului sunt: prof. Daniela Barbu, prof. Doina Țecu, prof. Ștefan Pacearcă, Inspectori Școlari Jud. Ilfov.

Valentin Strugaru, fondator Maison des Crêpes, a răspuns cu bucurie invitației noastre de a fi mentor pentru tinerii participanți și le-a insuflat încredere în forțele proprii, pentru că orice este posibil dacă îsi doresc cu adevărat.

“Speech-ul meu a fost o variantă foarte compactă a cunoștințelor pe care le-am acumulat în cei aproape 20 de ani de muncă. M-am pregătit psihic să vin în fața unor versiuni mai mici ale mele, pentru că și eu am fost cândva ca ei: entuziasmat, energic, doritor și… confuz. N-am știut întotdeauna ce îmi doresc să fac și nici măcar nu mi-a trecut prin cap, atunci când eram în liceu, că aș putea fi antreprenor. Nu cunoșteam nici termenul probabil. M-am bucurat de existența unei astfel de acțiuni, din mai multe motive: eram mândru că sunt copii, adolescenți care-și caută rostul și sunt curioși să audă rețetele unor oameni cu experiență; apoi, m-am gândit la copiii mei și la contextul fructuos pe care-l construiesc generațiile de azi. Simt că prezența mea aici a adus un aport pentru viitorul pe care fetele mele îl vor avea. Repet, am fost și eu ca ei și știu ce înseamnă să fii pierdut printre variante și alegeri, iar astăzi, probabil că oportunitățile s-au dublat și a devenit din ce în ce mai greu să alegi și, mai ales, a devenit din ce în ce mai greu să alegi cariere palpabile, într-o lume digital”.

Ioana Bosinceanu, expert în domeniul ospitalității, specialist în management hotelier, contributor al Fundației pentru Educație și Vocație, a acceptat invitația de a se alătura grupului de 30 de liceeni beneficiari ai proiectului.

Pentru o industrie atât de încercată în ultimii ani, să dai curaj și încredere tinerilor să-i descopere secretele mi s-a părut o oportunitate. De la o experiență de o vară se pot deschide uși ale minții, dar și alte oportunități pentru drumuri de success. De ce industria ospitalității? a fost o altă întrebare după care mi-am ghidat intervenția. N-a fost greu deloc să găsesc cele mai bune motive pentru care această industrie să fie îmbrățișată. Chiar dacă este vorba de plăcerea de a călători sau de bucuria de a fi la dispoziția clienților, vei face cunoștință cu o industrie cu și despre oameni și vei porni pe un drum care poate fi o rampă de lansare și pentru alte oportunități de carieră. Ca practician încurajez tânăra generație să îndrăznească!”

Cariera în turism între meserie și plăcerea de a călători”, subiectul pe care Diana Dima, expert marketing în turism, l-a propus adolescenților prezenți la eveniment. Cu o experiență de peste 20 de ani, i-a provocat pe tineri la o discuție interactivă despre o viitoare carieră în domeniul ospitalității.

”Mi-am dorit foarte mult să împărtăşesc elevilor participanţi câteva perspective practice asupra carierei pe care o pot avea pe segmentul agenţiilor de turism, domeniu în care am desfăşurat o amplă activitate în ultimii 10 ani. Mi-am propus să împărtăşesc tinerei generaţii motivele pentru care merită să urmeze o carieră în acest domeniu, deopotrivă cu punctarea aspectelor forte, dar și a celor mai puţin atractive, din dorinţa de a le crea un tablou complet şi realist al unei potenţiale cariere într-o agenţie de turism. A fost o discuție interactivă, am punctat împreună cu participanţii care sunt principalele departamente în care îţi poţi desfăşura activitatea, poziţiile pe care le poţi ocupa, dar mai ales m-am străduit să le prezint succint o imagine a workflow-ului specific unui astfel de business şi a abilităţilor pe care trebuie să le dobândească în vederea atingerii anumitor ţinte profesionale”.

Am fost onorați de prezența a doi experți internaționali din industria ospitalieră: prof univ. dr. Grigoris Zarotiadis, Decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Politice a Universităţii Aristotel din Thessaloniki și Thanos Dimitriou, proprietar hotel, director agenţie de turism şi societate de transport. Cele două prezentări au generat multe întrebări din partea adolescenților dornici să afle despre dinamica acestei industrii la nivel european și despre provocările unei asemenea cariere. Oportunitățile de carieră, discuțiile practice și role-play-uri au animat atmosfera, feedback-ul fiind unul cu adevărat valoros. Mulțumim partenerului nostru, Euro Education Services, care a făcut posibilă prezența invitaților greci la acest eveniment!

Câteva din ideile cu care liceenii au plecat de la eveniment și pe care le-au considerat cu impact pentru viitorul lor profesional:

  • „Industria ospitalității, rampă de lansare pentru orice carieră! Urmează-ți visul”
  • „Orice moment, orice experiență devin importante în valorificarea personală, în construirea unui traseu, în găsirea locului potrivit”
  • „Prin perseverentă și muncă putem dobândi ceea ce ne dorim„

Proiectul Erasmus+ ”MyWaY to a Career in European Hospitality” își propune să îi inspire pe elevi, să îi încurajeze să acționeze și să descopere dacă o carieră în industria ospitalității este potrivită pentru ei. Descoperirea vocației și alegerea carierei sunt unele dintre cele mai importante momente care îți influențează întreaga viață.

„Dacă îți place ceea ce faci, nu vei munci nicio singură zi din viața ta!” (Confucius) –  este laitmotivul pe baza căruia am construit misiunea Fundației pentru Educație și Vocație, descoperind potențialul fiecărui tânăr și deschizând drumul către succes.