Explorând Autocontrolul Emoțional: Workshop-ul organizat de FEDEVO și Psihologul Mădălina Elena Roșu a oferit suport elevilor înainte de provocările şcolare

de | dec. 14, 2023 | Noutati

Distribuiti acest articol

Într-o inițiativă menită să ofere instrumente și abilități esențiale pentru gestionarea emoțiilor înaintea examenelor, Fundația pentru Educație și Vocație (FEDEVO) a deschis o nouă perspectivă de colaborare cu psihologul Mădălina Elena Roșu. Într-un workshop de trei ore, desfășurat în data de 10 decembrie, la sediul FEDEVO, 8 elevi cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani au participat la o experiență captivantă cu tema „Eu sunt în controlul emoțiilor mele – o călătorie către autocontrol“.

Scopul acestui workshop a fost să ofere elevilor metode practice și strategii eficiente pentru a gestiona și controla emoțiile în contextul examenelor școlare. Cu subiecte precum eliminarea fricii față de teste, gestionarea emoțiilor, dezvoltarea încrederii în sine și abilitățile de exprimare în fața unui grup, acest program a fost conceput pentru a le oferi participanților un set solid de instrumente mentale și emoționale.

În cadrul sesiunii, elevii au fost ghidați prin exerciții practice și tehnici menite să le dezvolte abilitățile specifice. Au învățat modalități de gestionare a emoțiilor, cum să-și mobilizeze resursele interioare pentru a-și întări încrederea și curajul în perspectiva examenului. Psihologul Mădălina Elena Roșu a facilitat discuții și activități interactive, punând accent pe conștientizarea și controlul propriilor reacții emoționale în situații de stres precum examenele.

Participanții au avut oportunitatea de a învăța tehnici de relaxare, de conștientizare a propriilor emoții și de gestionare a anxietății. În plus, au fost încurajați să își exploreze “eu-ul grozav”, să descopere și să își valorifice resursele interne pentru a face față provocărilor academice cu încredere și claritate mentală.

„În cadrul acestui workshop, am oferit participanţilor cunoștințe teoretice, ci și instrumente practice pentru a-și gestiona emoțiile în situații tensionate precum examenele. Autocontrolul emoțional este cheia în depășirea fricii și anxietății, iar dezvoltarea încrederii în sine este fundamentul unei abordări pozitive și încrezătoare în fața provocărilor școlare şi cele ce vor mai urma în drumul vieţii, examene, interviuri“, ne-a spus psihologul Mădălina Elena Roşu.

Feedback-ul primit a fost extrem de pozitiv, elevii exprimându-și recunoștința pentru informațiile și instrumentele dobândite în cadrul acestui workshop. Mulți au evidențiat schimbări pozitive în abordarea lor față de examene și față de emoțiile asociate acestora.

„Mi s-a părut foarte interesant acest workshop şi mă va ajuta mult în viaţă mai ales la olimpiade şi la teste şi poate chiar la admiterea la facultate sau la un interviu când mă voi angaja. Am învăţat despre cum pot gestiona teama din timpul examinărilor, dar şi despre emoţii“, ne-a mărturisit Ilinca Rotaru, unul dintre participanţi.

Andrei Călina, un alt participant ne-a spus că ar recomanda acest workshop tuturor celor care au probleme cu stresul, iar tehnicile învăţate l-au constientizat că nu trebuie să creeze teamă în faţa unui test.

„A fost minunat să particip la acest workshop! Am învăţat practice cum să mă comport în timpul examenului, cum să mă controlez când sunt stresată şi cum să nu mai am emoţii. Mi se pare extraordinar şi cred că am devenit mai puternică“, ne-a recunoscut eleva Rebeca Nițoiu .

„Prin parteneriate precum cel cu psihologul Mădălina Elena Roșu, ne propunem să oferim elevilor nu doar cunoștințe academice, ci și instrumente esențiale pentru dezvoltarea lor emoțională și socială. Acest workshop  reprezentat o oportunitate valoroasă pentru elevi să învețe să-și gestioneze emoțiile într-un mod sănătos și constructiv, pregătindu-i pentru succesul nu doar în școală, ci și în viață“, a declarat prof. Dana Vasilescu, Preşedinte FEDEVO.

Colaborarea dintre FEDEVO și psihologul Mădălina Elena Roșu aduce beneficii semnificative pentru elevi, oferindu-le un spațiu sigur și instruirea necesară pentru a-și gestiona emoțiile în perioadele tensionate. Acest gen de inițiative subliniază importanța educației sociale și emoționale în dezvoltarea echilibrată a elevilor, oferindu-le unelte esențiale pentru a face față provocărilor școlare și vieții în general.