Articol realizat cu spijinul Maison des Crepes
În era globalizării și a dezvoltării rapide a afacerilor, lumea businessului devine din ce în ce mai atractivă pentru adolescenţii talentați și ambițioși. Pentru elevii de liceu care își doresc să exploreze și să se familiarizeze cu domeniul Mediul de Afaceri, un program de internship poate fi un pas important în direcția conturării unei cariere de succes. Programul MyWaY al Fundaţiei pentru Educaţie şi Vocaţie, prin componenta sa practică, oferă oportunități unice de învățare și dezvoltare personală, pregătindu-i pe tineri pentru provocările și oportunitățile viitoare din lumea afacerilor.
Pentru domeniul Mediul de Afaceri, Maison des Crepes s-a alăturat programului MyWaY susţinând elevii de liceu care au ales să facă un internship de o săptămână în locaţiile partenerului FEDEVO.
Ospitalitatea, ca domeniu de afaceri, este complexă și are multe elemente care trebuiesc bifate, cunoscute, aprofundate și explicate. În cadrul internship-urilor pe care le desfășoară la Maison des Crepes, elevii de liceu primesc o informaţie comprimată, atât date generale, pe care să le poată adapta în mai multe situații din viața lor, cât și informații specifice domeniului de activitate, pe care să le îmbine cu partea practică.
Pe parcursul primei zile se începe cu o sesiune de cunoaștere și prezentare background, atât al elevilor, cât și al companiei. Reprezentanţii companiei consideră că acest prim pas ca fiind unul dintre cei mai importanți, întrucât cu ajutorul lui se formează o conexiune, care îi va ajuta să fie destinși, creativi și îndrăzneți pe parcursul perioadei de internship. Pe lângă backround sunt trasate și așteptările fiecărui intern referitor la stagiul de practică.
„În cadrul internshipului pe domeniul Mediului de Afaceri, la Masion des Crpes, am primit sfaturi despre antreprenoriat şi modul de funcţionare a unui business, am observat activităţile zilnice şi am asistat la şedinţe şi discutii reale cu echipa, lucru care mi-a oferit o viziune mai buna despre ce înseamnă a avea o afacere“, spune Ștefan Ioan Mateescu, elev la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“.
Andrei Daniel Donici, elev la Colegiul Naţional Școala Centrală, afirmă după programul de internship la Maison des Crepes că tot ceea ce a învăţat timp de o săptămână îi va fi util nu doar în carieră şi chiar în viaţă. „Pe lângă că mi s-a explicat ce înseamnă un plan de afaceri şi am învăţat cum să îţi deschizi un business, am şi văzut cum funcţionează un restaurant Maison des Crepes. De asemenea, am oferit suport la crearea design-ului pentru meniul de evenimente al restaurantului“.
„Eu mergeam la Maison des Crepes, de fiecare dată când aveam poftă de clătite. Am fost tare încântată când am auzit că voi face internship acolo, însă, nu știam la ce să mă aştept. Am fost primită cu deschidere şi căldură de oamenii de acolo. Am făcut un scenariu propriu al unei locaţii Maison des Crepes, așa am aflat ce acte ne trebuie, care este investiţia de care avem nevoie, problemele pe care le putem întâmpina și multe altele. Am înţeles avantajele, dar şi provocările unui start-up. A fost una dintre cele mai frumoase experiențe de care am avut parte şi cu siguranţă mă voi întoarce, din nou, acolo și sunt mult mai sigură că acesta este drumul pe care vreau să-l urmez de acum încolo”, ne-a povestit Bianca Maria Nuica de la Colegiul Naţional Școala Centrală.
Un program de internship în domeniul Mediul de Afaceri poate fi un pas important în direcția construirii unei cariere de succes în această industrie. Elevii de liceu care participă la astfel de programe au oportunitatea de a obține experiență practică, de a învăța de la profesioniști, de a-și dezvolta abilități esențiale și de a-și contura direcția în viitorul lor profesional. Dacă ești pasionat de Business, nu ezita să explorezi și să te implici în programele de internship disponibile aici https://my-way.ro/inscrie-te/. Acestea pot fi cheia către succesul în cariera ta viitoare!
Plan de activităţi practice propus de Maison des Crepes în cadrul stagiului de internship pentru elevii înscrişi în programul MyWaY:
- Prezentarea unui business din ospitalitate
- Luarea deciziilor în business
- Identificarea resurselor disponibile în jurul nostru
- Colectarea de informaţii din mai multe surse pentru verificare şi confirmare
- Conturarea unui business de ospitalitate – formă şi analiză pe verticală şi pe orizontală
- Definirea unui obiectiv de activitate – cum se păstrează focus pe acesta, chiar şi în momente cu intensitate crescută
- Setarea unui obiectiv
- Analiză comparativă în momentul unei decizii
- Fragmentarea problemelor apărute şi analiza lor detaliată
- Scor de competenţă profesională, business forecast, valori, misiune, sisteme de management
- Idee de restaurant
– Specificul, meniu, identitate – buyer persona
– Branding – culori, logo, denumire
– Definirea viziunii, misiunii și valorilor, așezaţi pe cei 2 piloni de management: operațional și de creștere. - Definirea investiției necesare
– Echipamente, suprafață, amenajare;
– Identificarea zonelor de interes (căutăm anunțuri, contactăm agenții sau persoane publice);
– Identificarea surselor fondurilor: aport personal, credit bancar, atragere de investiții, programe de de fonduri nerambursabile;
– Identificarea competitorilor direcți și indirecți din piață și încercăm să aflăm numărul de bonuri fiscale și valoarea medie a bonului fiscal, de unde ne rezultă cifra de afaceri;
– Construim break even point și 3 scenarii pe care le folosim ca ancore în construirea business forecast-ului: worst, base și best case scenario. - Activitate în zona de producție, unde învățăm fluxul tehnologic, siguranța alimentară, amestecul ingredientelor
- Activitate pe zona de ospitalitate
– Cum oferim clientului o experiență completă bazată pe toate cele 5 simțuri
– Amabilitatea și comunicare în ospitalitate (evitarea negațiilor)
– Întâmpinare client, condus la masă
– Tehnici de vânzare și recomandare (upselling, crosselling) - Concluzii
– Vedem dacă am atins obiectivele propuse la începutul intenship-ului
– Feedback participanţi