„MyWaY to a Career in European Hospitality!”, un proiect Eramus+ de orientare profesională practică în industria ospitalității europene special conceput pentru liceele din județul Ilfov
Fundaţia pentru Educaţie şi Vocaţie (FEDEVO) desfăşoară în perioada martie – decembrie 2022 programul Eramus+, „MyWaY to a Career in European Hospitality!”, alături de partenerul său grec, Euro Education Services.
Conceput sub egida programului MyWaY, acest proiect se adresează adolescenţilor din liceele din judeţul Ilfov şi reprezintă o campanie de informare, conștientizare și sensibilizare a grupului țintă, cu privire la importanța testării vocaționale și a consilierii în carieră, ca piloni fundamentali în traseul lor profesional.
Programul MyWaY, baza proiectului nostru Erasmus+, își propune să introducă o nouă paradigmă în peisajul educațional românesc. Având o abordare unică și inovativă pe piața educațională din România, programul se aliniază cadrului european conform căruia, accentul se pune pe formare conștientă, asumată și reală a tinerilor. Adolescenții își valorifică în practică cunoștințele teoretice acumulate în cadrul instituțional liceal, prin participarea la programe de internship. Proiectul „MyWaY to a Career in European Hospitality!” a fost conceput special pentru adolescenții care provin din medii vulnerabile și zone dezavantajate, dornici să primească orientare pentru cariera lor, interesați de continuarea studiilor și construirea unui job în aria ospitalității europene.
Beneficiarii direcți sunt elevii din clasele a X-a și a XI-a din cele 17 licee din județul Ilfov – 7 licee teoretice și 10 licee tehnologice, care au nevoie de ghidare și orientare în carieră pentru viitorul lor traseu profesional de succes.
Cele 17 licee din jud. Ilfov cărora le este adresat proiectul sunt:
- Colegiul Silvic „Theodor Pietraru”
- Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau”
- Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfânta Filofteia”
- Liceul Teoretic „Traian Lalescu”
- Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey”
- Liceul Tehnologic „Dumitru Dumitrescu”
- Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
- Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru”
- Liceul cu Program Sportiv „Helmut Duckadam”
- Liceul Tehnologic „Vintilă Brătianu”
- Liceul Teoretic „Horia Hulubei”
- Liceul Teoretic „Ioan Petruș”
- Liceul Teoretic Nr. 1 Periș
- Liceul Teoretic „Radu Popescu”
- Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”
- Liceul Teoretic „Alexandru Rosetti”
- Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”
Prin participarea la acest proiect, 30 de liceeni selectați din totalul celor înscriși vor fi implicați în sesiuni de lucru cu psiholog specializat-consilier educațional, în testare vocațională, consiliere și recomandări pentru viitoarea lor carieră, pentru a putea alege cât mai asumat, în funcție de abilitățile și propriile interese.
„Mulți adolescenți sunt nehotărâți când vine vorba de alegerea carierei. Decizia de a urma o anumită facultate este de cele mai multe ori influențață de sfaturile familiei, ale prietenilor sau ale profesorilor, fără să se țină cont de aptitudinile și competențele proprii. Lipsa consilierii vocaționale și a unui mentorat duce de cele mai multe ori la abandonul studiilor universitare sau după finalizarea acestora mulți dintre tineri ajung să muncească fără plăcere în domeniul respectiv. Situația devine mult mai sensibilă atunci când vorbim despre liceeni din medii defavorizare unde nu există consiliere din partea familiei, iar acolo unde există, principalul aspect care se ia în calcul este cel financiar. «MyWaY to a Career in European Hospitality!» își propune să ghideze tinerii în descoperirea vocației, în alegerea drumului lor în mod conștient și asumat. Este o oportunitate pentru adolescenți și mobilitatea în Grecia, un ghid de bune practice și schimb de experiență cu un model european“, spune prof. Daniela Vasilescu, Preşedintele Fundaţiei pentru Educaţie şi Vocaţie.
Selecția celor 30 de elevi din liceele participante se va face pe baza unei scrisori de motivaţie trimisă de cei interesați, urmând ca echipa de proiect a Fundației să desfășoare interviuri cu aceștia pentru a alege 10 liceeni pentru mobilitatea în Grecia. Pregătirea elevilor înaintea deplasării internaționale constă în participarea la două cursuri: „Pregătire în limba engleză – noțiuni specifice industriei ospitalității” și „Noțiuni introductive de limbă, cultură și civilizația greacă”.
Împreună cu partenerul nostru, Euro Education Services, vom organiza activități educaționale: cursuri pe tema proiectului, workshop în cadrul căruia un expert internațional va prezenta aspectele teoretice și practice ale domeniului ospitalității și va evidenția beneficiile unei cariere europene în această arie, dar și internship la companiile elene.
Euro Education Services este o companie grecească, cu sediul în Katerini (Regiunea Pieria), specializată în servicii educaționale care facilitează proiecte de mobilitate în Grecia pentru tineri interesați de o viitoare carieră în industria ospitalității, având încheiate parteneriate cu operatori economici precum: hoteluri, agenții de turism, restaurante, cafenele.
„Mobilitatea în Grecia a celor 10 participanți selectați reprezintă o șansă de a lua contact cu diverși operatori economici greci din domeniul ospitalității, de a înțelege modul de funcționare, departamentele și oportunitățile de angajare aferente domeniului ospitalității, precum și o oportunitate pentru tinerii participanți de a-și lărgi orizontul de cunoaștere, de a-și îmbunătăți competențele cheie de comunicare în limba engleză, de sensibilizare și expresie culturală, în vederea alegerii unei viitoare cariere europene în domeniul ospitalității”, precizează Theodora Dimitriou, manager Euro Education Services PC, Grecia.
Cooperarea cu parteneri internaționali are nenumărate beneficii pentru participanți, mai ales că acest domeniu de activitate, industria ospitalității, necesită deschidere și experiență cât mai vastă.
La finalul proiectului, diseminarea rezultatelor se va face în cadrul a 5 licee din Jud. Ilfov prin organizarea unor sesiuni de informare în care vor fi evidenţiate elementele de valoare adaugată și caracterul inovativ, dar şi bune practici în rândul comunității școlare și locale.