Oare e chiar “cool” să înveți tot timpul

de | iun. 17, 2021 | Contributori

Distribuiti acest articol

Știați că liderii învață tot timpul? O spun altfel: știai că oamenii care ajung în poziții în care conduc pe alți oameni, iar cei conduși îi apreciază și îi urmează, își antrenează tot timpul mintea? Asa cum îți antrenezi mușchii la sala de sport pentru a-ți creste capacitatea fizică și a-ți mări masa musculara, tot asa, studiile au aratat ca îți crești capacitățile mentale antrenându-ți mintea, precum un mușchi.

Copiii mei mi-au spus că s-au simțit mai “deștepți” după fiecare carte citită, de exemplu. Cititul antrenează mintea, e drept. Nu am să fac însă o apologie a cititului aici, scopul nu este să tin teoria despre beneficiile cititului. Aș vrea însă să vă spun că unul din cele mai eficiente moduri de a-ți antrena mintea și îmbunătăți capacitatea de memorie, comunicare, focalizare și atenție, gândire strategică și critică este să înveți mereu.

Sigur poți învăța de la oricine. De la familia ta, de la profesori, colegi, prieteni sau …din cărți, filme, podcasturi, reviste, și orice îți pică în mână și are sau nu legătură cu specialitatea pe care ți-ai ales-o. Există câteva elemente cheie ale învățării continue, așa cum ne spune Brian Tracy (autor a zeci de cărți motivaționale, orator și antrenor al celor mai bogați antreprenori):

  • Un element cheie al învățării continue este să citești 30-60 minute în fiecare zi informații legate de domeniul tău. O oră de citit pe zi înseamnă o carte pe săptămână și 50 de cărți pe an. Asta îți va oferi un avantaj deosebit în domeniul tău, deoarece, în medie un adult citește aproximativ o carte pe an. Vei deveni mai competent și mai bine plătit în meseria ta și asta pentru că vei reuși să comunici mai bine, să surprinzi prin informațiile și cunoașterea pe care le deții. Și asta doar cu o oră de lectură pe zi.

Un studiu făcut de University College of London pe 10,000 de adolescenți a arătat că cei care citesc cu plăcere în timpul liber au o capacitate de a înțelege mai multe cuvinte cu 25% mai mare decât ceilalți. Sau, cercetările de la Universitatea din Sussex (Marea Britanie) au arătat că 6 minute petrecute cititind ceva care iți place sunt suficiente pentru a reduce stresul cu 88%.

  • Al alt element cheie al învățării continue este să participi la cursuri de dezvoltare personala, profesională sau tehnice, din domeniul, sau să asculți cursuri audio sau podcasturi. O poți face în timpul liber, înscriindu-te la programe speciale. Participarea la orice curs sau seminar te ajută să te perfecționezi și să atingi astfel împlinire personală și succes financiar deopotrivă. Să asculți (podcasturi) poți chiar și când ești în mașină și călătorești dintr-un loc în altul, este o idee eficientă care îți salvează timp.

Așa că, alege să te dedici învățării pe tot parcursul vieții tale și vei vedea efectele benefice asupra carierei și statutului tău financiar. Și îți recomand un exercițiu:

Alege un subiect care îți place și simți că te-ar ajuta în domeniul tău să excelezi. Gândește-te care ar fi acel talent pe care, dacă l-ai crește și dezvolta, ar avea cel mai mare impact asupra viitorului tău? Fă-ți tu un scop clar în a deveni cel mai bun în domeniul legat de talentul pe care vrei să-l crești, ca proiect personal. Apoi alocă-ți timp să citești, să participi la cursuri sau să asculți podcasturi legate de domeniul ales, în fiecare zi. Lucrează la asta ca și cum ar fi un proiect pentru care te dedici și pentru care aloci zilnic 30-60 minute, ca și cum viitorul tău ar depinde de asta. Hotărăște-te chiar azi să devii mai bun decât ieri și lucrează la asta. Așa cum îți lucrezi la sala de sport corpul pentru a avea energie și o sănătate bună.