Să aduc comunicarea în viață și să dau viață comunicării îmi sunt, deopotrivă, pasiune și profesie. Iubesc să explic profund o abilitate atât de importantă și e un privilegiu să o practic. Iar pentru asta, mă antrenez în fiecare zi.
Practic, toată viața am fost Comunicator. Sunt strateg comunicare în business și am o vastă experiență, atât ca trainer și consultant în comunicare, cât și ca speaker și moderator de evenimente. Conduc propria firmă de training și consultanță și antrenez în comunicare lideri din companii, top & middle manageri și echipele pe care aceștia le conduc. De asemenea, lucrez cu copii și tinerii pe care îi ghidez să devină buni comunicatori, să-și poată argumenta punctul de vedere și să se împrietenească cu emoțiile lor. Sunt adesea invitată să susțin workshop-uri și pentru elevi de liceu sau studenți, pe care îi ghidez cum să-și dezvolte abilitățile esențiale și transferabile și să rămână cu ”mintea de student”, deschisă la învățare toată viața.
Am fost jurnalist TV peste 20 de ani, timp în care am intervievat sute de lideri din întreaga lume, am construit zeci de proiecte TV, am antrenat echipe de jurnaliști și am semnat articole pentru publicații de business. Am călătorit în locuri unde nici nu visam să ajung și am experimentat tradiții, obiceiuri și culturi din cele mai diverse. De aceea mi-e ușor să comunic și să antrenez oameni ce vin din culturi diferite.
Am scris prefața în limba română a bestseller-ului ”Crede-mă, te mint! Confesiunile unui manipulator media”, autor Ryan Holiday – despre fake news și despre cât de ușor putem fi manipulați prin intermediul media.
5 dintre cele mai importante lucruri pe care le-am învățat până acum:
- Pentru a crește și a învăța lucruri noi, trebuie să le lași în urmă pe cele vechi, care nu mai funcționează. Căci viața nu este despre a adăuga, ci despre a te dezvolta. Poți să te dezvolți doar dacă înveți mereu ceva nou și faci lucruri pe care nu le-ai mai făcut (sau le faci într-un mod diferit).
- Viața noastră e determinată de două lucruri: de conversațiile le care le purtăm și de capacitatea noastră de a îndrăzni. Căci cele mai multe dialoguri în viață le purtăm cu noi înșine. De calitatea acestora depinde cum ne poziționăm în diverse situații și cum construim relații cu ceilalți. Iar ca să îndrăznim să vrem ceva, trebuie să știm foarte clar ce vrem. Claritatea e esențială în orice demers pe care-l facem.
- Cel mai sigur mod de a obține ce-ți dorești e să faci tot ce ține de tine ca să meriți ce-ți dorești. E regula de aur. Vrei un prieten – fii tu unul! Vrei calitate – oferă, la rândul tău! Vrei să te înconjori de oameni cu valori – construiește-le pe ale tale. Îți vor fi singurul ghid când lucrurile merg prost. Cu alte cuvinte, oferă ce tu ai cumpăra.
- Dacă alegi calea ușoară, poate va fi ușor pe termen scurt dar niciodată pe termen lung. Aș numi asta munte. Îl poți urca sau îl poți evita. Doar că el nu dispare. Și întotdeauna există un munte. Întotdeauna există ceva în fața ta ce știi că ar trebui să faci, dar pare atât de greu. În orice zi poți evita să-l urci. Poți să spui: „Voi aștepta. Sper că mâine muntele nu va mai fi aici”. Dar toți știm că nu va dispărea. Și în loc să se micșoreze, devine și mai mare. Așadar, cu cât amâni mai mult un lucru greu pe care știi că trebuie să-l faci, cu atât devine mai greu să începi. Dar, să știi că urcarea e partea distractivă. Concentrează-te pe proces, nu pe rezultat!
- Visele sunt gratis, dar zorile se plătesc. Cu alte cuvinte, nu înceta să visezi. Dar muncește pentru visele tale. Ești singurul care poate face asta. Nu te baza pe noroc, căci norocul este doar o etalare sofisticată între cauză și efect.
Închei cu un ultim gând, pe care îl spun întotdeauna celor pe care-i antrenez: Învăță să faci ce este important, chiar și atunci când nu ești în formă sau când n-ai chef. Oricine poate face când e ușor, ideea e să nu renunțăm când simțim că suntem la capătul puterilor. Sau când nu mai suntem motivați.
Muhammad Ali a fost întrebat câte ridicări face când se antrenează pentru un meci. Răspunsul lui: „Încep să număr doar când simt durere, pentru că din acel moment contează cu adevărat. Și-mi spun că, dacă vreau să renunț, voi face asta mâine, dar nu azi.”
Cheia pentru a face ceva ce știi că ar trebui să faci atunci când nu ești în formă, e să-ți spui că poți renunța mâine, dar nu azi. Iar a doua zi să-ți spui același lucru. Și să te ții de cuvânt.