Mitu Gabriela Camelia, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Spiru Haret”
Psihologia, cunoscută drept știința minții și a comportamentelor, începe să fie din ce în ce mai prezentă în viețile noastre. Acest domeniu devine una dintre opțiunile de carieră pentru mai mulți tineri, lucru extrem de îmbucurător, întrucât sănătatea mintală părăsește zona de “mister”, devenind ceva concret, ceva actual, ceva ce trebuie auzit, ceva de care trebuie să avem grijă!
Unul dintre acei tineri sunt și eu!
În urma susținerii testării vocaționale, mi s-a confirmat că psihologia este domeniul în care îmi doresc să mă specializez. O experiență revelatoare pentru mine a fost parcurgerea internshipului din cadrul programului MyWaY.
E normal să nu știm ce ne dorim să facem când “vom fi mari”, însă nu trebuie să lăsăm această neclaritate să atârne pe umerii noștri ca o greutate. Proiectele, precum cel al Fundației pentru Educație și Vocație, pe care îl recomand tuturor adolescenților, te schimbă pentru totdeauna, deoarece vin în sprijinul tinerilor, ghidându-i în tot acest parcurs al adolescenței și al alegerilor importante.
- Ce este psihologia?
Psihologia, dincolo de noțiuni și teorie, este ceea ce ne trebuie din ce în ce mai mult în viețile noastre, pentru că astfel ne putem înțelege atât pe noi înșine, cât și pe cei din jur.
Termenul “Psihologie” provine de la cuvintele “psyche” (“suflet”, făcând referire la Psyche, personificarea sufletului uman, din legenda “Eros și Psyche”, Grecia Antică) și “logos” (“știință”).
Prin psihologie studiem funcțiile și procesele mintale, dar ne și conectăm cu oamenii, empatizăm și ne raportăm la experiențele lor interioare și subiective.
- Frumusețea și importanța psihologiei
Psihologia, știința minții umane sau, mai bine spus, arta minții umane – căci aceasta, mintea, nu funcționează în date exacte sau cifre, ci în gânduri și emoții care variază constant – este cea mai complexă “lucrare” săvârșită de oameni. În timp ce în alte domenii, de cele mai multe ori, lucrurile sunt concrete și mai ușor de anticipat, când vine vorba de mintea umană totul se ramifică, totul se complică.
Mintea noastră este deopotrivă putere și fragilitate, e complexitatea întruchipată. Capabilă de vise pline de înțelesuri și simboluri prin care să mascheze dorințe sau instincte pe care le exprimă inconștient pentru a nu ne răni prin conștientizarea lor (S. Freud, “Interpretarea viselor”). Capabilă de motivație supraomenească – ca în cazul apariției efectului placebo, mintea umană fascinează constant, fiind un mister în continuă dezvăluire, fiind o artă care se arată iar și iar și, când ni se pare că o stăpânim mai bine, atunci se arată într-un fel cu totul nou.
Prin psihologie, ne accesăm resursele interioare, aceasta fiind precum o hartă a lumii noastre lăuntrice, iar prin terapie folosim această “hartă” pentru a ne putea orienta, pentru a ne putea regăsi. Și tocmai aici se află cheia – noi trebuie să parcurgem drumul și tot noi suntem destinația, practica terapeutică reprezentând doar un instrument de sprijin, de ghidare, o “busolă” interioară.
Psihologia ne readuce la noi înșine, ne ancorează în propriile ființe, ne conectează cu profunzimile inaccesibile nouă din cauza anumitor rezistențe. Aceasta este oglinda prin care putem privi înăuntrul nostru, în trecut, arătându-ne o stare mult mai puternică decât tristețea sau durerea – vindecarea.
- Impactul
De ce avem nevoie de psihologie?
Pentru că, dincolo de “a fi sănătos fizic”, trebuie să fim sănătoși mintal și emoțional. Mintea este cheia, mintea este răspunsul. Aceasta alimentează tot ceea ce suntem, mintea coordonează sănătatea fizică, astfel că lipsa unei sănătăți mintale și emoționale se va răsfrânge mereu și în cea fizică.
Psihologia ne ajută să împlinim cuvintele lui Socrate – “Nosce te ipsum!” (“Cunoaște-te pe tine însuți!”)
*Textul reprezintă un punct de vedere al adolescentei fără un suport teoretic din partea unui specialist, fiind produsul intelectual exclusiv în urma experienței și documentării proprii