Alegerea facultății este una dintre cele mai stresante decizii din viața oricărui elev. Adolescentul se confruntă cu multe întrebări legate de viitorul său, încercând să îşi găsească profesia potrivită pasiunilor şi aptitudinilor sale. Lipsa consilierii și orientării profesionale din timpul liceului amplifică nesiguranța în a se îndrepta către cariera mult dorită.
Încă din perioada liceului, în ultimii ani, elevul începe o muncă de documentare despre specializările de care este interesat la diferite facultăţi de la universităţi din ţară sau chiar din străinătate. Vrea să aibă mai multe detalii despre admitere, dar şi despre beneficiile sale ca şi viitor student la o anumită instituţie de învăţământ superior De asemenea, devine tot mai interesat de cum arată sarcinile într-un viitor job dintr-un domeniu de activitate de care se simte atras.
Pe lista viitorului candidat la un anumit profil de facultate încep să se contureze o serie de criterii pe care le analizează în funcţie de personalitatea sa. Din punctul meu de vedere, cele mai importante detalii atunci când mă gândesc la o universitate şi mai ales la un program de studii sunt următoarele:
1. Oportunitățile. O carieră a viitorului absolvent a unei specializări care îşi doreşte să lucreze în domeniul studiat poate începe încă din anii de facultate. Astfel, apreciez ca universitatea să aibă programe de internship active în domeniul de activitate care mă interesează cu diferite companii. Aceste programe pot fi sau nu remunerate, dar cu siguranţă că vor fi un mare plus pentru partea de experienţă practică. Stagiile de internship ajută tinerii să-și dezvolte abilitățile şi deprinderile, să-și mărească rețeaua de contacte. De asemenea, sunt atentă la universităţile care oferă programe de studiu, precum cele Erasmus, la universitățile din străinătate, pentru că îţi pot oferi o experienţă de învăţare internaţională deosebit de valoroasă în cadrul mobilităţilor.
2. Cât de mult îți place ceea ce urmează să studiezi este unul dintre cele mai importante criterii în alegerea facultății pentru mine. Cred, că în primul rând, înainte de a-ți alege facultatea, trebuie să îți dai seama ce te pasionează. În al doilea rând, trebuie să găsești o universitate care să răspundă cerințelor tale. Este foarte important să iei o decizie care să îţi aducă bucurie atunci când te vei duce la birou în fiecare zi, nu una la care ai ajuns pentru că ai fost influenţat de mediul familiei sau de alegerile prietenilor tăi. Opţiunea de studiu trebuie să fie a noastră! Aici, fiecare dintre noi consider că are nevoie de o testare vocaţională şi de o orientare în carieră din partea unui psiholog şi a unui consilier vocaţional care să ne ghideze şi care să ne arate drumul academic corect pliat pe pasiunile şi aptitudinile noastre.
3. Existența unei burse\costul școlarizării. Sunt mulţi colegi de generaţie care au reuşit performanţe deosebite în liceu la diferite concursuri şcolare sau olimpiade. Pentru aceşti elevii care au rezultate foarte bune și au o decizie deja conturată pentru viitor, posibilitatea de a accesa o bursă de studiu ar fi, cu siguranţă, o recompensă pe care o merită pe deplin. Alţi colegi lasă decizia facultăţii pe ultima sută de metri, iar criteriul cuantumului costului de şcolarizare anual devine foarte important. Uneori, un vis de a studia la o anumită facultate nu se mai realizează pentru că poate depăşi bugetul familiei. Deci, analiza din timp a taxelor şcolare de la diferite universităţi unde vrei să fii student este un alt criteriu la care trebuie să ne gândim din timp.
4. Țara\orașul în care vrei să studiezi. Mulţi dintre noi ne dorim ca pe perioada studiilor să avem şi un job part time pentru că vrem să fim un real suport pentru cheltuielile părinţilor, mai ales dacă suntem studenţi într-un oraş în care nu locuim. Acest scenariu este posibil pentru anumite facultăţi, dar cele care au profil vocaţional cum este medicina, dreptul, ingineria necesită prezenţă riguroasă la cursuri şi laboratoare, iar timpul de studiu nu mai permite să fii prezent şi la un job. De obicei, aceste facultăţi necesită costuri mai mari, iar dacă totuşi vrem să câştigăm şi un ban în plus, va trebui să găsim o variantă de a lucra online. Cu siguranţă că o universitate în străinătate creşte bugetul cheltuielilor şi trebuie să ne gândim foarte bine dacă alegem acel drum ca să nu fim puşi în situaţia de a începe studiile, dar din motive financiar să nu le mai poţi finaliza.
5. Tipul de personalitate al viitorului student este un criteriu important în alegerea universității. La terminarea facultății, cei mai mulți oameni aleg să lucreze în domeniul studiat, însă dacă nu avem personalitatea potrivită carierei alease, vor întâmpina dificultăți în profesarea acesteia.
În viziunea mea acestea sunt cele mai importante criterii de care un viitor student ar trebui să țină cont în alegerea facultății. Desigur, poate că alţi colegi se gândesc şi la altele în funcţie de visele lor şi de ceea ce îşi doresc să facă pe viitor. Le doresc tuturor să ia deciziile înţelepte pentru visul lor!