În perioada 25 iunie – 1 iulie, coordonatorul proiectului Erasmus+“MyWaY to a Career in European Hospitality”, prof. Daniela Vasilescu împreună cu manager proiect și parteneriate, Diana Udrea au participat la o vizită de lucru în regiune Riviera Olimpului cu scopul de a pregăti toate detaliile pentru mobilitatea grupului de 10 elevi selectați din liceele Județului Ilfov, din luna august.
“A fost o experiență extrem de valoroasă să descoperim o zonă atât de cunoscută de turiștii din România, acum din perspectiva operatorilor economici greci, să discutăm cu aceștia despre oportunitățile lor de creștere și dezvoltare, dar și despre provocările din domeniul ospitalității. După această săptămână plină de întâlniri cu reprezentanții hotelurilor, restaurantelor, barurilor/cafenelelor, agențiilor de turism, putem concluziona că domeniul ospitalității este unul extrem de ofertant, de dinamic, cu perspective nelimitate de dezvoltare. O experiență de o vară poate schimba mentalitatea tinerilor și le poate aduce oportunități și perspective noi, important este să fie activi și să încerce domenii diferite de activitate pentru a înțelege ce li se potrivește în viitoarea lor carieră”, a conchis Daniela Vasilescu, președinta Fundației pentru Educație și Vocație.
Prima întâlnire s-a desfășurat cu reprezentanții hotelului gazdă, AKTI MUSSON, în Paralia Katerini. Aici am întâlnit oameni foarte ospitalieri și veseli, gata să te servească și să îți stea la dispoziție.
În zona de recepție, am asistat la partea de check in-chek out și am înțeles întregul flux. Este nevoie de foarte multă răbdare și atenție pentru repartizarea corectă a celor 58 de camere pentru turiști. Partea de restaurant are și ea provocările sale: de la aprovizionare cu alimente proaspete, la prepararea mâncarii cât mai gustoasă și diversificată, la calculul prețului/porție, până la servirea propriu-zisă, la debarasare, curățenie și pregătirea sălii pentru următoarea masă. În partea de back-office, angajații gestionează buna funcționare a tuturor departamentelor, având ca responsabilitate promovarea hotelului și a facilităților acestuia pentru atragerea unui număr semnificativ de turiști.
În cadrul vizitei culturale la Mănăstirile Meteora, prima oprire a fost la Centrul de Informare Turistică Kalambaka. Am fost întâmpinați de domnul Spyros Nikologiannis – directorul Agenției de promovare Municipality Meteora, cu sediul în Kalambaka, Consilier pentru turism în Primărie și de domnul Vaios Koutis – directorul Agenției de dezvoltare pentru județul Trikala. Această regiune este cu totul specială, rocile impozante ale Meteorei impresionează orice turist, fiind un mediu natural unic în lume. Cu toate că este a doua destinație din Grecia ca număr de vizitatori, după Atena, aprox. 2.5 mil / an, există un mare potențial de dezvoltare al zonei și anume extinderea destinației de la vizitele religioase destinate celor 6 mănăstiri la călătorii care să cuprindă și ciclism, călărie, rafting, pescuit, drumeții, astfel încât interesul turiștilor să crească și să petreacă chiar un concediu de 5-6 zile în această zonă de o frumesețe inestimabilă.
Vizita la Hotelul Adrachti din regiunea Trikala, situat chiar la poalele impunătoarelor roci ale Meteorei, ne-a lăsat fără cuvinte! Am vizitat un boutique hotel cu rating de 9.6 pe Booking.com, cu 14 camere foarte atent decorate, cu toate facilitățile pentru turiștii care doresc o oază de liniște, chiar în mijlocul naturii, într-un cadru natural deosebit. Am fost întâmpinați de proprietarul hotelului, domnul Thanasis Koutis care ne-a introdus în tainele managementului hotelier de nișă, ce înseamnă să atragi clienți din această categorie premium și ce facilități să le oferi astfel încât raportul calitate-preț să fie unul atractiv, dar și profitabil.
Următoarea zi am petrecut-o pe plaja Mării Egee, pentru a descoperi tainele gestionării unui restaurant. Am ales MANDALA Seaside Luxury, un restaurant și un club de 5 stele, unde rafinamentul și atenția la detalii te impresionează încă de la primii pași. Am stat de vorbă cu cea mai mare parte a angajaților care se îngrijeau ca toți clienții lor să se simtă speciali. La plajă erai primit cu apă rece și fructe proaspete. Menu-ul fusion, pentru toate gusturile, colțul special pentru iubitorii de sushi și decorațiunile în tonuri de alb-bej te făceau să te simți foarte bine. Nu lipseau preparatele pentru vegetarieni, deserturile și băuturile sofisticate. Acest ambient împreună cu personalul care te întâmpina îți transformau ziua într-una foarte plăcută. Astfel, pentru clienții care doresc un standard de calitate ridicat din toate punctele de vedere, produsele și sericiile oferite, personalul angajat, designul interior trebuie să fie la cel mai înal nivel.
Un alt business care s-a dezvoltat exponențial în ultimii ani, având tot mai multe cereri de la turiști doritori îl reprezintă companiile de Croaziere. Ce poate fi mai frumos decât să fii skipperul unui vas și să oferi bucurie turiștilor pe marea albastră! Gazda noastră, Hristo Machouchas, manager al companiei Ziko Watersports ne-a povestit ce înseamnă să ai ca obiect principal activități de divertisment pentru turiști – bărci de viteză și sporturi acvatice. “Este o provocare în fiecare zi să întâlnești clienții potriviți și să le oferi o experiență de neuitat pe ambarcațiunea ta! Să reușești să le satisfaci toate dorințele, să plece cu un zâmbet larg, să fie ambasadorii tăi, să le povestească și prietenilor și să te recomande. Există plaje unice unde ei pot ajunge doar cu vase mici și au timp câteva ore să se bucure de paradis, iar noi încercăm să le oferim o croazieră memorabilă”.
Acest business este unul de nișă, se adresează turiștilor care doresc să petreacă o zi pe mare, într-un grup restrâns de 10-12 persoane, care își pot configura excursia în funcție de propriile dorințe, dar prețurile sunt diferite față de excursiile de grup ale vaselor mai mari. Fiind companii mici, nu au bugete de marketing și comunicare, dar soluția este asocierea cu agenții de turism, cu freelanceri sau influenceri din tânara generație cu care să încheie contracte de barter sau per proiect.
Regiunea Olympus Riviera ne-a oferit șansa de a cunoaște și înțelege mai bine industria ospitalității și oportunitățile pe care le poate oferi tinerei generații din România, am întâlnit oameni mândri de țara lor și de profesia pe care o au, care le dă șansa să împartă zâmbet și bucurie oaspeților lor.
“Industria ospitalității reprezintă un segment extem de important în economia Greciei și în special a Rivierei Olimpice a Greciei, turismul fiind principala sursa de venit a locuitorilor din regiune. De aceea este foarte important ca operatorii economici să ofere servicii de calitate, cât mai diversificate, iar personalul să fie calificat și foarte atent la nevoile clienților. Atragerea tinerilor (atât greci, cât și europeni) către profesii aferente domeniului ospitalității reprezintă un aspect important în dezvoltarea turismului în regiune. Specificul clientelei Rivierei Olimpice a Greciei (cei mai mulți turiști provin din zona Balcanilor și din Europa de Est) determină operatorii economici să angajeze personal din țările menționate, oferind astfel oportunități profesionale multor tineri care își doresc o carieră internațională în domeniul ospitalității”, explica Theodora Dimitriou, managing partner Euro Education Services.
Mulțumiri deosebite partenerului nostru Euro Education Services pentru primirea deosebit de frumoasă, pentru că ne-a deschis o perspectivă interesantă a ceea ce se poate construi în industria ospitalității! Liceenii, tinerii pe care noi in ghidăm și îi mentorăm au uși deschise la agenții economici din Grecia, care îi așteaptă pentru sesiunile de internship în care le vor răspunde tuturor întrebărilor, curiozităților, neclarităților. Vor lucra împreună la recepție, în departamentul de marketing sau vânzări, dar și la bucătărie sau în sala de mese pentru a avea o perspectivă cât mai clară a tuturor posibiltăților oferite de industria ospitalieră!